Internet knjižara
   

KONOBA
MIKI BRATANIĆ
(2010; 152 str.)

Književnost

Cijena: 30.00 kn

Knjiga Konoba Mikija Bratanića isprepletena je tekstovima o značenju konobe čovjeku-težaku, njihovom svakodnevnom suživotu kroz stoljeća, praćene fotografijama njegove obiteljske konobe u Vrbanju na otoku Hvaru, jedne od rijetkih koje su uspjele sačuvati svoj izvorni oblik i funkciju.
U knjizi se nalaze i tekstovi Jakše Fiamenga, Joška Božanića, te maestra Ljube Stipišića Delmate, posvećeni konobi kao fenomenu izuzetno važnom u mediteranskom svijetu.
Posebno je napravljen i riječnik starih riječi koje se provlače kroz tekstove, a dio su nekadašnjeg poljoprivredničko podrumarskog života, te ih današnje generacije gotovo ne poznaju.
Pjesnička komponenta Konobe, pisana je izvornom čakavicom mjesta Vrbanj na otoku Hvaru, idiomom u kojem je ovaj pjesnik objavio već nekoliko zbirki poezije.
I u ovoj knjizi posvećenoj konobi, potvrđuje se kao jedan od ponajboljih dijalektalnih pjesnika mlađeg naraštaja, koji piše na svojem starinskom jeziku izbjegavajući zamke lažne patetike i bespotrebnog naricanja. Haiku pjesme, posvećene su obradi vinove loze, od prvih odlazaka u vinograd do prerade grožđa i konobe, te dočaravaju način života i govora kojim se živjelo stoljećima, a koji isčezava pred našim očima. Pjesme prate dokumentarne fotografije splitskog Etnografskog muzeja, iz početka 20. stoljeća snimljene na otocima, a koje prikazuju težake u izvornom starinskom ambijentu sa alatima i pomagalima koje danas pripadaju etnografskim zbirkama.

Autorovu pjesmu »U konobi moga dida«, maestro Stipišić je uglazbio i ugodio klapskom pjevanju, te su njezine note i tekst u rukopisu priloženi na kraju knjige.

Miki Bratanić premda pripada mlađoj generaciji pjesnika, nastoji sačuvati iskustvo starih, istaknuti vrijednost tradicije, te zabilježiti usmenu predaju i običaje kroz vlastiti doživljaj.

»Konoba«  je prva objavljena knjiga posvećena konobi.