Internet knjižara
   

THE MARULIĆ READER
MARKO MARULIĆ
(2007; 286 str.)

Književnost

Cijena: 100.00 kn

The Marulić Reader (Marulićeva čitanka) sadrži reprezentativan izbor iz Marulićeva opusa tiskan na izvornim jezicima (latinski, hrvatski, talijanski) s usporednim prijevodima / prepjevima na engleski jezik. Marulićeva djela popraćena su opširnim predgovorom B. Lučina o hrvatskom humanizmu i o značajkama Marulićeva opusa, kronologijom njegova života i djela te bibliografijom (sve na engleskom).
Knjiga je namijenjena u prvom redu međunarodnom čitateljstvu: engleski prijevodi omogućuju pristup Marulićevu opusu i onima koji ne čitaju hrvatski ili latinski. Na taj način Marulićev opus je dostupan inozemnim povjesničarima književnosti, religije itd. -  uopće, svakom zainteresiranom čitatelju. No budući da su Marulićevi tekstovi tiskani i u svojem izvornom obliku, Čitanka ujedno pruža vrijednu građu za stručnjake i studente s područja kroatistike, slavistike, latinizma i renesansnog humanizma općenito. Riječju, The Marulić Reader omogućuje dosad najpotpuniji uvid u opus hrvatskog humanista čiju svjetsku relevantnost sve više potvrđuju prilozi u međunarodnoj stručnoj literaturi i bibliografijama.
Osobita je pozornost posvećena prijevodima na engleski: oni su djelo vrsnih domaćih i stranih prevoditelja (Vera Andrassy, Janet Berković, Živan Filippi, Nikolina Jovanović, Miljenko Kovačićek, Sanja Matešić, Graham McMaster). Uredio Bratislav Lučin

ISBN 978-953-163-284-3