Internet knjižara
   

DER PALAST DIOKLETIANS IN SPALATO
GEORGE NIEMANN
(2005; 172 str.)

Povijest umjetnosti

Cijena: 200.00 kn

Knjigu "DER PALAST DIOKLETIANS IN SPALATO" Georg Niemann objavio je 1910. godine u Beču. Dvije godine kasnije francuzi: arhitekt Ernest Hebrard i povjesničar Jacques Zeiller tiskali su u Parizu knjigu  "SPALATO LE PALAIS DE DIOKLETIEN". Ta dva djela predstavljaju do sada najtemeljitije prikaze sačuvanih dijelova i izvornog stanja Dioklecijanove palače u Splitu koncem devetnaestoga stoljeća. Kako su posljednjih godina oživjeli radovi na proučavanju, istraživanju i obnovi Dioklecijanove palače, javila se potreba da se u tim zahvatima u što većoj mjeri koriste rezultati ranijih istraživanja. 
Obljetnica 1700 godina od građenja Dioklecijanove palače još je jedan povod da se najvrjednija dosadašnja znanja o palači ponovno publiciraju.
Crteži i rekonstrukcije arhitekta Niemanna zadivljuju preciznošću i bogatstvom detalja. Osim golemog uloženog truda u svaki arhitektonski snimak, divljenje izaziva sklad i ljepota izrađenih crteža, a treba znati da je istraživanje palače bilo na znatno nižoj razini od današnje. Danas, uz olakšanje koji donosi moderna tehnika digitalnih zapisa i diretnog prenošenja u računalo, teško da bi se izradili crteži koji toliko plijene svojom ljepotom. Za to je uz golemo arhitetonsko znanje potreban i dar vizualista.
Ova knjiga je reprint originalnog austrijskog izdanja u gotovo identičnom formatu  48 x 33 cm na finom papiru koji dočarava teksturu i boju stare knjige.